Wilma tuo helvetin viestintäväline!

Suoraan sanottuna, viimepäivinä on vituttanut niin, ettei veri kierrä aivoissa. Olen hetken miettinyt aihetta ja avaudunko siitä ollenkaan täällä blogissani, mutta nyt kun olen päättänyt avautua henk kohtaisesti hieman enemmän, niin tällähän on hyvä aloittaa. Ja tämä asia on vaivannut mielätäni viime aikoina joten nyt on vain pakko päästää se ulos.
Niin ja, Anteeksi, tätä postausta en pysty kirjoittamaan kirjoilematta, mutta yritän säästää teitä mahdollisimman paljon, mutta kun pipo kiristyy, niin suusta suollan enemmän, mihin näppis pystyy ja hyvä ehkä niin.

Jokaisen yläkoululaisen vanhempi tietää Wilman, jolla viestitellään kodin ja koulun välillä. Se on monessa suhteessa, hyvä-mutta kolikolla on myös kääntöpuolensa.


"Rakas opettaja minusta on upeaa, että rakastat Wilman käyttöä yli kaiken.
Minustakin se on todella kiva viestinnän välikappale perheen sekä koulun välillä, siellä on välillä ihan oikeastikin asiaa.

Sieltä on helppo seurata lasten läksyjä, koulun tapahtumia, kokeiden numeroita muita tärkeitä asioita, esimerkiksi ettei lapsi lintsaa.
Mutta pyydän anteeksi, että lapseni teroitti kynä tunnilla, en ymmärrä kuinka olen voinutkin kasvattaa sellaisen hylkiön, joka tällä tavalla kehtaa tuntityöskentelyä häiritä, yritin kyllä parhaani.

Ja sitten se kurja kehtasi toisena päivänä sitten unohtaa sen teroittamansa kynän kotiinsa. Olen äärimmäisen pahoillani, että olen elänyt kuvitelmassa, että koulusta voisi löytyä kynää lainaksi, joko opettajalta tai vaikka toiselta oppilaalta, jos näinkin vakava asia on päässyt käymään. Mutta parannan tapani ja lastaan lapsen repun täyteen kyniä vastaisuuden varalle, niin opettaja hyvä voi sitten keskittyä niihin kiltteihin lapsiin.

Ja ei. En halua kuulla siitä uudestaan, että se kynä unohtui taas. Olen menossa jo ostoksille!

Ja kyllä olisi ihan todella ihana kuulla, että lapseni on onnistunut jossain, hänestäkin olisi mukava kuulla siitä- edes joskus.
Ja on se kiva, kun muistit laitta merkinnän, että juniori oli myöhästynyt tunnilta, koska hän oli oman luokanvalvojansa kanssa keskustelemassa, yhdessä muiden oppilaiden kanssa- luokanvalvojan toimesta. Sinuahan oli asiasta infottu, mutta et voinut jättää tätä kutkuttavaa tilaisuutta käyttämättä, päivän Wilma viesti! Klik! Tälle päivälle, ei olisi muuten mitään merkintää tullutkaan, joten ihana että korjasit asian vikkelään 😊"

En todellakaan väitä, että hän on mikään enkeli, hän on TEINI! Ja kyllä, tiedän että tuo poikaseni on hieman velikulta. Tiedän kaikki hänen metkut ja näen jo nenän asennosta, jos joku asia hiertää. Asiasta saa ja pitää sanoa, mutta jos joka ainoasta aivastuksesta vasikoit Wilmaan, niin se ajan kanssa menettää tehonsa-valitettavasti.

Tuo junnu on joukon Ilopilleri, sosiaalinen nuori, iloinen ja nauravainen. Hän on elämänjanoinen, utelias seikkailija ja poika. Nauravainen hömelö, jolle voi ihan suoraan sanoa, että suu kiinni ja perse penkkiin ja lue tenttiin.
Keskiarvokin vallan loistava ja valmentanut jopa nuorempia jääkiekkojunioreita, joten ihan vätys se heppu nyt ei kuitenkaan ole. Hän on myös saanut monta palkintoa jääkiekon saralta omasta esimerkillisestä käytöksestä, mutta eihän tämä olekaan kiekkoa, vaan koulua.

Mutta muistelkaapa omaa nuoruuttanne, jaksoitteko olla ihan joka päivä yhtä tehokkaita koulussa?
Eikö ikinä naurattanut mikään tunnilla? Oliko kaikki tunnit yhtä ihania? Unohtuiko murrosikä? Unohtuiko kynä?


Olen kovasti viime päivinä miettinyt, että miten me selvittiin silloin yli 30 vuotta sitten koulusta, kun ei ollut Wilmaa.
Opettajien oli vaan pakko pystyä pitämään meidät kuosissa ihan siellä tunnilla ilman että joka päivä lähetettiin äidille viesti, kun punakynä puuttui penaalista.
Kyllä meistä sen ajan muksuistakin ihan järkeviä ja mukavia ihmisiä tuli, vaikka meidän annettiin tehdä virheitä elämässä. Eikä opelle se punakynän puuttuminen merkannut maailmanloppua. 

Ymmärrän toki, että opettajien keinot on vähäisiä, ja isoja luokkia on vaikea hallita, samoin kuin teinejä, mutta kuten aikaisemmin sanoin, jos keskityttäisiin enemmän asiaan ja jätettäisiin ne hölönpölö viestit kirjoittamatta, niin voipi olla että kaikilla olisi mukavampaa-ei voi tietää...

Please annetaanko lasten olla lapsia ja nuoria ilman että jokaisesta aivastuksesta vasikoidaan Wilmaan. Ojentaisit sen kynän lapselle, ja toteaisit, että ei maailma tähän kaadu.Voi olla, että saisit jopa kiitoksen tai hymyn vastaukseksi <3


Niin kuin Ansa Kynttilä ja Pikku G sen sanoo, "Kaikki kasvaa lapset varttuu virheistä oppii ja kokemus karttuu"50 kommenttia

 1. Tiedän tunteesi!
  Nuorimmaisen lapsen kouluaikana oli jo wilma ja se on kyllä ihan opettajasta kiinni, mitä sinne merkitsee.
  Minustakin olisi upeaa,että vanhemmat saisivat lukea myös positiiviset uutiset wilmasta.
  Muuten...Wilma on jo nykyään eskarilaisillakin. Toki se toimii vain tiedon jakamisessa.
  Ihanaa iltaa kaikesta huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä totta, että se on täysin opettajasta kiinni mitä sinne wilmaan laittaa. Meilläkin tämä ongelma on nimenomaan yhden opettajan toimesta.
   Ei oo totta, jos eskarilaisilla? Toivotaan tosiaan että ymmärtävät pitää sen vielä puhtaasti tiedon ja hyvän sellaisen jakamisena.

   Kivaa viikonloppua <3

   Poista
 2. Nykyaika, ensinnäkin osa vanhemmista on tehnyt sen, että opeilla on pelko takapuolessa ja kun vanhempien mussukkaa ei saa millään nuhdella ym. no sitten vastuu selätetään vanhemmille paljolti ja tulee näitä Wilma viestejä. Se, että kuitenkin ihan normaalista lapsesta, joka ei opettajankaan mukaan ole kiusaaja vaan itse aurinko, tulee enemmän negatiivisia viestejä, kuin positiivisia, niin se on mielestäni jo sellainen ristiriita, että antaako se enää hyvää viestiä lapselle, että koko ajan negaa pukkaa. Juurikin kynä tai pyyhe jäi ja tulee työvälineiden unohdus. Aarghhhhh...

  Päästit höyryjä ja varmasti helpotti oloa <3 Kiitos tästä Souliina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa päästelin höyryjä, nyt oli pakko koska tämä asia kiukutti tosissaan ja nyt on paljon parempi olo.<3
   Tuo on niin harmillista, kun se lapsi joka oikeastikkaan ei kiusaa ja on mukava kaikille, saa sitten näitä ihan turhanpäiväisiä negaviestejä.Kyllähän se alkaa turhauttaa yös sitä lasta, ei pelkästään niitä aikuisi jotka niitä viestejä lukee.

   Minua harmittaa ajatus, että lapsi ei saa tehdä virheitä, eli unohtaa eim sitä kynää tai pyyhettä. Kukapa meistäkään niin täydellinen on, ettei joskus jotain unohtaisi.

   Asiasta saa sanoa, mutta kun kaivetaan se viestin aihe sitten mistä tahansa, niin se on jo tylsää.

   Ihanaa viikonloppua <3

   Poista
 3. Haha, tätä lukiessa tuli välillä kyllä ikävä ihan vanhan kunnon reissuvihkoa, missä appoisina aikoina käytiin samat aiheet läpi. Siihen piti aina pyytää vanhemmalta kuittaus, että on tieto mennyt perille. Siinä käytiin tärkeimmät asiat läpi, mutta eipä siihen ollut opettajalla käsinkirjoitettuna aikaa jaaritella milloin mistäkin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanos muuta! Kyllä tässä on itsellenikin tullut ikävä sitä samaista reissuvikoa :)
   Opettajat ei tosiaankaan turhia sinne jaaritellut. Nykyään on niin helppoa ja nopeaa pistää se merkintä netin kautta.

   Poista
 4. No nyt oli kyllä hyvin kirjoitettu juttu! Tuo on niin totta,että sinne Wilmaan opettajat muistaa laittaa ne negatiiviset asiat, mutta se positiivinenkin olisi hyvä siellä näkyä.
  Kyllä pitää sanoa,että onpas herkkä ope jos kynän teroittaminen häiritsee. Ja jos kynää ei olisi teroitettu, niin olisi poika varmaan saanut merkinnän,että ei ole tehnyt läksyjä kun ei teroittanut kynää...
  Jos opella on aikaa kirjoittaa,että kynä unohtui kotiin, niin voisihan se kirjoittaa myös sinne, että oppilas osallistuu hyvin tuntityöskentelyyn tai oppilas on avulias muita kohtaan, tai päivä suju hyvin jne...Itse olen sitä mieltä,että positiivinen viestittäminen ja kannustaminen kantaa pitkälle. Annetaan nuorten olla vielä nuoria eikä murehdita jos kynä unohtuu joskus kotiin tai että se kynä pitää terottaa siellä tunnilla.
  Ja ainankin minä nuoruudessani unohdin ne kynät ja välillä kirjatkin kotiin ja välillä itsenikin eikä se maailma siihen kaatunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kaikki on lähinnä sen yhden ja tietyn opettajan aikaansaannosta. Ja olen tosiaan varma että merkintä tulisi, jos se kynä olisi jäänyt teroittamattakin ;)

   Olen samaa mieltä, että jos negatiivista annetaan niin kaipa sieltä päivästä löytyy myös jotain positiivistakin sanottavaa.

   Mä niin repsin tuohon sun loppukkomenttiin, unohdin välillä itsenikin kotiin...niin teit :D

   Poista
 5. Silloin, kun omat nyt yli kolmekymppiset poikani olivat yläasteikäisiä, käytössä oli reissuvihko. Sain aika usein sitä kautta tiedon eli opettajan moitteet siitä, että poikani on liian puhelias; hän kyselee tunnin aiheesta liikaa, esittää omia näkemyksiään ja kommentoi opetettavaa asiaa yms. Opettajan mukaan tunneilla ei saa puhua, siellä pitää olla hiljaa. Hohhoijaa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en kestä, minkälaine opettaja siellä on ollut myös!
   Siis mitenkään päin ei ole hyvä. Jos kyselet tai et kysele.
   Siis olisi luullut, että opettaja olis ollut innoissaan, kun oppilas on kiinnostunut aiheesta ja kyselee, mutta sekään ei näköjään kelpaa. On tämä uskomatonta.

   Poista
 6. Mä niin ymmärrän sun purkauksen! Itsellä on kaksi poikaa ja varsinkin tuo vanhempi on ollut peruskoulussa melkoinen vilperi. Kyllä sai viestejä lukea jatkuvasti milloin mistäkin ihan kyllästymiseen asti, PAITSI niistä positiivisista asioista. Nuoremman kanssa ei yhtä paljon viestejä tule, mutta on käynyt joskus mielessä toive, että palattaisiin takaisin reissuvihkoon :D Ei viitsisi opettajatkaan ihan joka asiasta kynä sauhuten viestejä kirjoitella!

  Toivottavasti sait pahimmat höyryt päästeltyä ja loppuviikko sujuu leppoisammin. Kivaa iltaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei sielläkin sama homma<3 Minä olen myös hiljaa mielessäni ajatellut sitä kun oli reissuvihot. Siihen ei jokaista kynän teroitusta opettajat taatusti jaksa käsin raapustaa, joten en laittaisi hanttiin jos ne tulisi takaisin ;)

   Meillä myös nuorempi on välttynyt wilma viesteiltä nyt kun on ala-asteella. Mielenkiinnolla odotan miten ensivuonna käy.

   Kiitos ja juu sain päästeltyä pahimmat höyryt-se tekee joskus ihan hyvää :D

   Ihanaa viikonloppua Hanna <3

   Poista
 7. Tiesitkö, että opettajille on pidetty wilma viestinnästä koulutus. Wilman pitäisi toimia positiivisena porttina opettajien ja huoltajien välillä. Tuollaista positiivisuutta on sieltä vaikeaa kyllä löytää. Pojan luokalla ei läksyjä edes laiteta wilmaan, eikä opettaja anna niitä jos oppilas on poissa. Ne pitää kysyä luokkakavereilta luokan whatsapp-ryhmässä. Arvaa toimiiko tämä? No ei, kun kukaan ei muista läksyjä. Sitten voikin joka tunnilta laittaa viestin, että kotitehtävät tekemättä. AAHHHHGGG!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En todellakaan tiennyt ja luulen että tämä ope on ollut siitä koulutuksesta pois ;)
   Juuri näin sen Wilman pitäisi toimia, mutta valitettavasti se ei todellakaan toimi. Tuo on harmi jos ne läksyt ei ole sienne merkattu, koska ei ne todellakaan muista niitä läksyjä sitten, tai edes jaksa kertoa kavereille, jos poissaolija niitä kysyy.

   Jaksuja sinne myös <3

   Poista
 8. Apua, kynän teroittamisesta viestiä :D :D :D Onkohan opella vähän liikaa aikaa, kun ehtii kaikenlaisia viestejä kirjoittaa? Ja jestas, viitaten Sarin kommenttiin, minusta on vain ja ainoastaan hyvä asia, että ihmiset uskaltavat kyseenalaistaa asioita ja esittää erilaisia näkökulmia. Meihin tätä koulussa kannustettiin, varsinkin historian ja filosofian opettajan toimesta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Mä luulen ja että on pikkaisen liikaa aikaa. Ja todellakin lapsen pitäisi saada myös oma äänensä kuuluviin. Miten hän voi oppia kun kaikki lytätään alkumetreillä?
   Onneksi pojan luokanvalvoja on täysin eri maata eikä häneltä tule tämmöisiä viestejä. Hän myös ymmärtää pojan intohimon urheiluun ja kannustaa häntä siinä <3

   Poista
 9. Onpas opella aikaa kirjoittaa pienistäkin asioista..ihmettelee esikoulunope

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vain! Samaa täällä ihmetellään ja itse asiassa samaa ihmettelee, kyseisen luokan moni pojan vanhempi...

   Poista
 10. Minä olen ollut siitä onnellisessa asemassa, että molempien lasten opettajat ovat olleet tosi asiallisia wilma-merkintöjen laittajia. Kuopus on vielä alakoulussa ja siellä on päätetty panostaa positiivisin wilma-merkintöihin. Esikoinen on yläasteella ja toisaalta hän on niin hyvä ja tunnollinen koulussa, että vaikea kuvitella, että hän häiriköisi siellä (tosin kyllä hänkin on varmaan kynää joskus teroitellut tunnilla). Itseäni lähinnä huvitti se merkintä, kun kerran esikoinen oli myöhästynyt koulusta viitisen minuuttia, kun oli lähtenyt pyörällä kouluun ja olikin ollut tosi liukasta ja oli taluttanut osan matkasta ettei olisi kaatunut. Viiden minuutin myöhästymisen takia hänet oli laitettu poissaolevaksi koko tuplatunnilta.

  Muuten kyllä ollaan saatu "tapella" esikoisen tiimoilta koulun (tai lähinnä ruokahuollon) kanssa. Hänellä todettiin tammikuussa keliakia ja ei heti saatu lääkärintodistusta. Ruokalassa oli päätetty, ettei hän saa gluteenitonta ruokaa. Piti lopulta olla yhteydessä luokanvalvojaan ja rehtoriin, jotta hän sai gluteenittoman ruokavalion. Nyt on sitten vihdoinkin myös kaikki lääkärintodistukset yms. kunnossa. Ihan kuin joku 14 v poika huvin vuoksi keksisi, että hänellä on keliakia ja hän haluaa syödä gluteenitonta ruoka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa tosiaan kummallinen merkintä teilläkin ja vielä että laittaa poissaolevaksi tuplatunnille. Joku raja olisi kiva, ettei nyt viiden minuutin takia koko tuplatuntia merkkaisi poissaolevaksi.

   Mutta ihana kuulla, että teillä on kuitenkin wilmaa käytetty fiksusti.

   Tuo ruokatappelu on täällä tuttua kuopuksen kohdalta. Hän on erittäin allerginen kalalle ja kun lääkärin todistus meni vanhaksi, hän ei saanut enää allergia ruokaa, vaikka suu turposi. Ei auttanut luokanvalvojan ja meidän kirjeet.

   Hyvä että teillä on nyt tuo ruokailu kunnossa, ja tosiaan kukapa 14v tosiaan keksisi että mullapa on keliakia. Voi kun tuo henkilökunta hieman käyttäisi omaa harkintakykyä <3

   Poista
 11. Painavaa asiaa ja hyvä teksti, kiitos. Toivottavasti opettajatkin lukevat tämän tekstin.

  Wilma tuntuu olevan teknisesti vähän köyhä suoritus, olen heille lähettänyt rakentavia palautteita aiheista joita luulen muidenkin vanhempien kelanneen, mutta ei mitään tapahdu. Kehittämisen varaa olisi paljon, eikä se vaatisi kovinkaan suuria ponnisteluja.

  Ja tämä opettajien mielivaltainen Wilman käyttö onkin sitten oma lukunsa. Aikaisemmin en voinut käsittää, miksi Wilmaa vihattiin niin paljon. Esikoistyttö kun ei koskaan saanut poikkipuolista sanaa Wilmassa. Pojan aloittaessa ekan luokan meininki vaihtuikin heti. Heti ekana syksynä lätkähti Wilmaan merkintä: läksyt tekemättä. Muutaman viikon koulussakäynnin jälkeen oli yksi läksy jäänyt tekemättä. Kerrassaan kamalaa. Tämän jälkeen pyysin, että opettaja merkkaisi selkeästi läksyt. Nyt ne on useinmiten merkattu. Mutta latu on avattu ja epäilemättä siihen ollaan menossa, että meillekin alkaa sadella merkintöjä siitä, kun kynä on terotettu kesken oppitunnin. Kollegani kertoi myös pojastaan, joka sai merkintöjä mm siitä että juoksi koulussa. Eräs toinen bloggaaja avautui jokin aika sitten Wilmasta, millaisia merkintöjä hän sai koulusta, kun oikein mikään ei muka sujunut. Murskaavaa.

  Jotenkin surullista, miten usein tuntuu toistuvan kaava, että pojille satelee noita huonoja merkintöjä. Koulussa ei saisi tehdä muuta kuin hengittää, eikä sitäkään liian äänekkäästi. Tai koko ajan.

  Opettajat epäilemättä nääntyvät taakkansa alle, mutta eihän siitäkään tule mitään, että aikuiset kaatavat taakkansa nuorten päälle negatiivisuutena, murskaten nuoren, joka "tekee kaiken väärin", vaikka ei tee. Sitä minäkin toivon, että keskityttäisiin ihan oikeaan asiaan ja jätettäisiin höpönlöpöviestit vähemmälle.

  Valoa ja aurinkoa teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saron kommentistasi. Tässä on paljon juuri sitä mitä itse olen ajatellut ja myös kuullut muilta vanhemmilta.
   Valitettavasti pojat tuntuvat saavan huomattavasti herkemmin noita merkintöjä ja totta, koulussa ei tosiaan saisi enää tehdä yhtään mitään.
   Tälläisella tyylillä saadaan taatusti se lasten motivaatio laskemaan. Eikä koulu tunnu pidemmän päälle enää mieleiseltä taholta.

   hamri tuota teidän kokemusta. Luulis että opettaja olisi hieman armollisempi varsinkin ekaluokkalaisten suhteen, eikä kokisi tarvetta heti ensimmäisten viikkojen aikana huomautella läksyistä.
   Kuitenkin pienelle lapselle koulun aloitus on muutenkin iso asia ja yksi läksyunohdus ei pitäisi olla maata mullistava.

   Ihana tuosinun loppu komenttisi, totta, ei ne nuoret todellakaan tee asioita väärin, he opettelevat elämään <3

   Ihanaa viikonloppua ja kaikkea hyvää teille Saron <3

   Poista
 12. Hyvä teksti ja asiasta. Noissa kommenteissa on sanottu niitä asioita, joita halusin sanoa, joten en toista niitä.
  Meillä paras Vilma-merkintä on ollut se, kun ylivilkas poikamme "on koko päivän ajan antanut toisille työskentelyrauhan." Otin sen vinoiluna, koska poika oli kotona sairaana.
  Kun tuollaisia merkintöjä joista kirjoitit tuli joka päivä, kirjoitin seuraavan tapaisen vastauksen.
  "Anteeksi, ettei minulla ole kaukosäädintä, jolla voisin säädellä pojan käyttäytymistä kodin ulkopuolella. Sovitaanko, että sinä erityisopettajana selvität koulussa sattuneet pienet rikkomukset, etkä raportoi niitä Vilmaan. Minä puolestani lupaan, etten myöskään raportoi sitä, mitä poika kotona sanoo tai tekee."

  Kaikkea hyvää teidän perheelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen ihan santon tuosta kuinka törkeä teidän lapsen opettaja on ollut! Ei noin voi sanoa, ja sitäpaitsi minä olisi ottanu myös tuon vinoiluna.

   Mutta en voi kuin ihailla sinua ja upeaa ulosantiasi, viestisi opettajalle on ollut huikaisevan hyvä <3

   Kiitos Kirsti ja oikein ihanaa viikonloppu teille ja kaikkea hyvää myös <3

   Poista
 13. Kyllä tätä lukiessa siunailin kiitollisena sitä, ettei meidän muksujen aikaan Wilmaa ollut kuin viimeillä luokilla - ja opettajat eivät sitä vielä osanneet käyttää;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, juu minä tällä toivon ettei sitä olisi tälläkään hetkellä :)

   Poista
 14. Meidän lasten koulussa Wilma otettiin käyttöön vasta viime syksynä. Yhtään vastaavaa viestiä ei ole kolmesta lapsestamme tullut yhdellekään. Tarkoitus ei ole kehua omia kullannuppuja. Varmasti terottelevat ja unohtelevat kyniä! Opettajakunta on vain päättänyt, ettei moiseen viestintään lähdetä. Kiitos siitä! Hermot menee silti wilmaan. Käytän puhelinsovellusta ja sitä kautta ei voikaan valita lasten valinnaisaineita. Deadline tänään. Yritin kirjautua tietokoneella, mutta en muista salasanaa. Yritin tilata uuden salasanan, mutta sitä ei voida lähettää kun en muista käyttäjätunnusta. Onneksi oli mies, joka eilen pystyi hoitamaan asian omilla tunnuksillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on fiksut opettajat ja on ihana kuulla että teillä ei ole läetty tälläiseen viestintään lainkaan mukaan. Kummasti säästää hermoja :)

   Mulla wilma teki yhdessä vaiheessa tuota, ettei päästänyt kännykällä kirjautumaan, ainosastaan koneella, mutta nyt on asia kunnossa ja pystyin tekemään valinnat ihan kännykkäsovelluksen kautta.

   Pistä koululle viestiä ja pyydä uudet käyttäjätunnukset, jos ne on uohtunut, luulisi että ne pitäis sieltä kautta saada-ehkä :)

   Poista
 15. Meillä on Wilma nyt viidettä vuotta käytössä (tai taisi tuo olla isommillakin joskus jo käytössä, mutta ei sinne mitään viestejä koskaan tullut). Neljä vuotta ihmettelin ihmisten Wilma-vastaisuutta, meillä kun se tuntui toimivan äärettömän hyvin. Kolme vuotta oli aivan ihana opettaja, joka ei oikeasti viitsinyt turhista jupista. Asiat hoidettiin koulussa keskenään puhumalla, jos jotain puhuttavaa oli. Toki varmasti ne enemmän ongelmia aiheuttavat saivat myös Wilman kautta palautetta. Neljännellä luokalla vaihtui opettaja, siis sellainen todellinen kansankynttilä opettajaksi, argh! Muutaman kuukauden saimme esimakua Wilman veemäisyydestä. Milloin viivotin piti olla sellainen tai tällainen, milloin lapsilla oli vääränlaisia kumeja. Onneksi tuli muutto ja neiti meni pieneen kyläkouluun. Voisi sanoa, että Wilma vaikeni lähes kokonaan. Välillä ihan oikeasti ihmettelin toimiiko koko Wilma.
  Syksyllä tuli muutto isoon Yhteiskouluun ja Wilma helvetti puhkesi valloilleen. Sitä tiedotteiden määrää ja turhia viesteljä. VItosilla on esim. liikunnassa kolme opettajaa, jotka jokainen saattavat viestitellä viikon liikunnasta. Maanantaina tulee viesti, että viikon liikunta on sisäliikkaa. Pian tulee viesti, että onkin ulkoliikuntaa paralympialaisten hengessä, halukkaat saavat myös luistella tai hiihtää. Siinä ehditään jo laittaa muistitaululle muistutus luistimista, kun sitten edellisenä päivänä ilmoitetaankin, että onkin vain sitä ulkoliikkaa, ei luistelua tai hiihtoa. Päättäisivät ensin mitä liikkaa on, ennen kuin pommittavat vanhempia viesteillä.

  Meidän neiti on saanut yhden huonon tuntipalautteen kansankynttiläopettajan tunnilta, kun rohkeni esittää eriävän mielipiteen. Vuoden vaihteessa luokanvalvoja vaihtui, ja on tullut useampi positiivinen palaute.

  No, ei ollut tarkoitus avautua ihan näin pitkästi, mutta kun tämä on sellainen kuuma aihe ollut meidän perheessä jonkun aikaa. Ja mitä tämä Wlma-helvetti niissä perheissä, joissa on useampi lapsi, ja vieläpä eri kouluissa. Ei muuta kuin isosti tsemppiä kaikille niille, ja meille muillekin.

  Eikä se muuten reissuvihko ollut sen kivempi kuittausten kanssa. Oma kouluaika pärjättiin ihan ilman reissuvihkoja ja Wilmoja, oli puhelimet sitä varten...

  Kivaa Wilma-vapaata viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa Tuija kun avauduit omista kokemuksistasi.
   Te olette tosiaan saanneet kokea wilman niin hyvässä kuin pahassa.
   Mistä näitä opettajia riittää, joilla on aikaa keskittyä kyniin, kumeihin ja viivottimiin?
   Se on todellakin niin, että ei tarvita kuin yksi kansankynttiä, niin wilma helvetti on valmis.

   Mutta tuo nyt on jo kaiken huippu, kolme maikkaa, jotka päättävät liikunnasta ja kukaan ei loppupeleissä tiedä mitä tehdään tunnilla. Siinä ei muu auta kuin napata kaikki varusteet, suksista ukkareihin mukaan, jotta voi sitten perillä arpoa, että mitähän tänään tehtäisiin ;)

   Tuosta on muuten kuulunut myös paljon, että jos lapsi sanoo oman mielipiteen, niin opettaja ei kestäs itä. Sääli sinäänsä kosksa toivoisin, että myös lapsi saisi kokea että hänen ajatusillaan ja mielipteillään on väliä, vaikka ne oliisvatkin eriäviä.

   Minä myös liputan vanhan kunnon reissuvihon perään, vaikka meidän juniorilta hukkuis todenäköisesti sekin matkalla ;)

   Kiitos ja hei aivan ihanaa viikonloppua sinne myös <3

   Poista
 16. Minulla ei ole kokemusta Wilmasta, mutta kuulostaa oudolta että kynän teroittamista pidetään tärkeänä palautteena. Olisi hyvä jos Wilma toimisi myös positiivisena välineenä opettajien ja huoltajien välillä. Aiheellisia risuja saa tulla mutta ruusut ovat tärkeitä myös. Hieno juttu että avauduit aiheesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdyn mielipiteeseesi, minustakin se kuulostaa oudolta, että näin pieniä asioita pidetään näinkin tärkeänä palautteena. Ja kyse ei ole ainostaan minun poikani kohdalla tapahtuvasta palautteesta, vaan todella monen muun luokkatoverin.

   Minusta on hienoa, että opettajat antavat palautteen heti, varsinkin jos se on oikeasti tärkeätä, näin me vanhemmat pysymme ajan tasalla asioista.
   Mutta pikakisen mielenkiinto laksee, kun tulee niitä kynä kotona-viestejä.

   Poista
 17. Olipa tosi hyvä kirjoitus! Toivottavasti kaikki opettajat eivät pilaa Wilman mainetta tuollaisilla jonninjoutavilla viesteillä. Itselläkin tuo vielä edessä, 5-vuotias poikani näyttää jo kovasti merkkejä siitä ettei hänestä se luokan kullannuppu ole kasvamassa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nina ja tosiaan on niitä ihaniakin opettajia jotka ottaa lapset yksilöinä, eikä lähde jokaisesta pikku asiasta viestitelemään.
   Mutta valitetavsati joukkoon mahtuu sitten niitä kansankynttiöiäkin.

   Hih ihanasti kuvailit poikaasi <3 Hän on varmasti hurmaava nuorimies <3

   Oikein mukavaa viikonloppua sinne!

   Poista
 18. Kiitos tästä hyvästä kirjoituksesta. Minua ihan hymyilytti!
  Samanlaisten viestien kanssa täällä painitaan. On toisaalta mukava saada koulusta viestiä, mutta välillä kyllä tuntuu, että tuonkin ajan olisi voinut käyttää siihen opetukseen. Meillä on isompi nyt 6- ja keskimmäinen 4- luokalla. Toisen opettaja laittaa kyllä vastaavia viestejä (-kot, kynä puuttuu), mutta toisen opettajalta ei ko tule. Hän sen sijaan laittaa viestin, (+akt) aukaisi oven erityiskoulun oppilaalle. Tarkoitan, että toinen laittaa vain negatiivista palautetta, toinen laittaa molempia ja kun siihen on aihetta. Pojat on poikia ja ihania velikultia. <3
  Ja, todellakin virheist oppii ja kokemus karttuu! :)
  Aurinkoista viikonloppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on hienoa että toinen opettajistanne on ymmärtänyt, että vaikka täytyy joskus laittaa jokin negativininen palaute, niin hän ymmärtää laittaa myös sen positiivisenkin. Olen miettinyt että minkälainen opettaja laittaa aina vaan negatiivista, onko hänellä itsellään huono päivä tai vaihe menossa vai mistä asia johtuu, siis jos ei ikinä koe että toisesta olisi mitään positiivista sanottavaa?

   Koska en ole niin sininsilmäinen, ettenkö uskoisi että lapseni voisi käyttäytyä myös hölmösti välillä, ja ansaineen palautteensa, sen negatiivisenkin. Mutta uskon että kannustamalla ja positiivisella senteella pääsee pitkälle.

   Mukavaa viikonloppua, teidän poppoolle <3


   Poista
 19. Täällä peukutan kirjoitustasi....ja teiniäsi..:))

  VastaaPoista
 20. Meillä wilma toimii hyvin koulun ja kodin välillä. Nyt ensimmäsille luokille on sattunut ainakin niin ihana opettaja, joka ei hermostu kovin helposti. Plussia tulee viesteinä ja saahan niitä risujakin tulla, mutta oikeasta aiheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla että teille on osunut niin ihan aopettaja, se tekee koulutyöstä miellyttävän matkan kulkea <3

   Ja kyllä, aiheesta saa ja pitää sanoa <3

   Poista
 21. Osuit asian ytimeen, tuohon tarkoituksen Wilmaa tuskin on luotu. Kuulostaa kurjalta jos palaute on pelkkää negaa! Oon kuullut että paljon on opettajakohtaista vaihtelua palautteessa, näinhän se ei saisi olla.Meillä on myös kaksi teiniä ja onnekseni ollaan saatu aika kivaakin palautetta mm tunti työskentelystä. Ihan joka pilkkua ei tarviikaan viilata.
  Tosi jees aihe!Salaa toivoisin että lapsesi opettajakin lukisi postauksen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En jaksa myöskään uskoa, että Wilmaa ihan tähän tarkoitettiin, mutta näillä mennään.
   Onneksi kaikki opettajat eivät ole samanlaisia, mutta valitettavsti yksi tai kaksikin opettajaa saa kyllä vesitettyä wilman perimmäisen tarkoituksen, ja ketutuskäyrän kattoon tällä mammalla.

   Minutsa on aina ihana kuulla, näistä tarinoista milloin Wilma toimii kunnolla, ja siitä kun lapset saavat sitä ihanaa palautetta <3 Tarkoitushan on kannustaa ja tsempata lapsia ja nuoria, ei lytätä.

   Poista
 22. ASIAA!!!!!!! Tänään taas kiroilin kamuille koulussa kun wilmaviestiä pukkaa....olin ilmoittanut että Juniori on koulun hammaslääkärissä paikkaa ja kellonaikoja myötä ja silti tuli ilmoitus wilmaan merkinnästä ja syy; terveydelliset syyt!!!
  Ja oikeasti olen ihmetellyt eikö opettajilla ole tarpeeksi tunteja kun on aikaa ilmoittaa jokaisesta viivottimen, kumin ja kynän puuttumisesta???? Ja niitä Wilman salasanoja pitäis kuulema jatkuvasti vaihtaa, kun sinne hakkeroidaan niin usein ( viesti koululta) huoh...vielä reilu vuosi tätä pelleilyä...😏
  Itse kun nyt opiskelen, niin Juniori kysyi yksi päivä onko meillä kans Wilma? Olen nimittäin unohtanut yhtä sun toista aina kotiin.. 🤣 Hmmm...kukahan ne viestit lukis..mieheni?🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaaa anteeksi mä niin käkätän täällä tuota poikasi kommenttia," onks teilläkin Wilma?" Luojan kiitos ei ;) Siinä sitten pyydät mieheltäsi aina kuittauksen, kun kukat jäi kotiin :D

   Mä e ole muuten kuullutkaan noista Wilma tunnuksien hakkeroinneista, ei meille ole tullut siitä ilmoitusta, tai sitten se on hukkunut sinne tärkeiden kynä puuttu-viestien sekaan.

   Öö onpahan teilläkin taas ollut wilmailmoitus, arggh.
   Meillä poika kävi aamujäillä ja siitä oli rehtorin lupa, samoin kaikkien opettajien. No yksi opettaja on merkannut selvitämättömiksi poissaoloiksi kolme tuntia, jolloin poika oli siis näillä jäillä. Vaikka häneltä itseltään oli kirjallinen lupa!!

   Poista
 23. Laitan todella käteni ristiin, että meidän poikien aikana tämä Wilma oli tulossa vasta käyttöön ja säästyi kaikilta turhilta viesteiltä. Alakoulussa meillä oli vielä vanha kunnon reissuvihko, joka on muuten vielä tallessa :)

  Jarkolla oli ahdas olkapää, joka leikattiin. Ensimmäinen diagnoosi oli se jäätynyt olkapää. Tämä ahdas olkapää leikattiin paikallispuudutuksella päiväkirurgiassa. Eli luusta otettiin molemmin puolin pois ja näin saatiin liikkuvuutta. Kivut ja vaivat hävisivät :)

  Tsemppiä sinulla paranemiseen :)

  VastaaPoista
 24. Wilmaa (kauhulla) odotellessa :D Ihan hyvin me tosiaan pärjättiin, vaikka opettajat ja vanhemmat eivät tainneet olla edes viikottain saatikka päivittäin missään tekemisissä. Vanhat hyvät ajat!

  VastaaPoista
 25. Meillä on käytössä Helmi, mutta samaa tarkoittanee joka tapauksessa. Toiseksi vanhimman koulu aikana tuli eräältä opettajalta useita viestejä pojan koukun käynnistä, milloin häiriköi tunnilla, milloin puuttui kynä, milloin oli purkkaa suussa jne ja näitä siis tuli, viimein kirjoitin vastauksen, että valitettavasti olen päivät töissä ja hän tietääkseni on siellä koulussa ja hänen tehtävänsä on hoitaa nämä asiat, minä en näin etänä pysty niihin puuttumaan, mutta annna hänelle vapaat kädet asian hoitamiseen, ei tullut viestejä sen jälkeen...

  Tyttären kohdalla tuli opelta viesti, että matikan tehtävät olivat tekemättä, kovasti ihmettelein, kun tyttö on vähän liiankin huolellinen ja tarkka kaikista tekemisistään ja läksyistään ja kotona kysyin asiaa tytöltä, no hän vastasi, että ei hänellä ollut läksyjä tekemättä vaan yhden tehtävän kohdalla hän olisi halunnut kysyä opettajalta tarkennusta, että voiko laskun laskea tavalla, jolla hän olimsen tehnyt. Vastasin opettajalle, että kuulemani mukaan tehtävät eivät olleet tekemättä, että tyttö olisi halunnut vain kysyä yhdestä tehtävästä, eipä tullut mitään vastausta opettajalta...

  Tyttären koulun opettajille iso hatunnosto siitä, että sieltä tulee näitä hyviä viestejä, "viittaist tunnilla, hienoa aktiivisuutta, hienosti tehty tehtävä jne", mutta on kyllä ensimmäinen koulu ja opettajat näiden vuosien aikana.

  Että sellainen avautuminen, sori, mutta aihe oli aika inspiroiva��

  VastaaPoista
 26. Vähän samoja fiiliksiä. Noista unohduksista ärsyttää saada ilmoituksia, varsinkin jos on satunnaisia. On se ihan tavallista, että aikuinenkin unohtaa välillä vaikka kännykkänsä kotiin....koetetaan kestää!

  VastaaPoista